Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Nejspíše v reakci na to, že AMD je na cestě stát se největším odběratelem 7nm čipů od firmy TSMC, stoupla cena akcií na historické maximum. Překonala tak i hodnotu ze začátku století, kdy AMD poprvé vážněji ohrozilo Intel. 
I love AMD (13) | 3.1.202017:29
Poslední čas na nákup ještě zatím levných akcií :­)
Myslím a i doufám, že na konci letošního roku by to mohlo být 80­-90 USD :)
Odpovědět2  2
RadecekH (810) | 3.1.202019:40
Přesně takhle hejlové přicházejí o peníze. Něco raketově roste, oni to dlouho sledují, aby se ujistili, že to opravdu roste dlouhodobě, a pak do toho investují a přijdou o peníze.
Tím nechci říci, že to nevzroste ještě na dvojnásobek. To se samozřejmě stát může. Spíše bych však AMD přál, aby se stala stabilní společností. Aby dokázala své produkty přetavit v zisk, díky zisku mohla zvednout investice, splatit dluhy a taky vytvořit rezervy na horší časy.
Odpovědět1  3
I love AMD (13) | 3.1.202020:53
Naprosto s Vámi souhlasím. Jelikož jsem nakoupil za 2 USD a nikdy neprodal. Doufám že ještě dlouho neprodám. Ta cena je samozřejmě krásná, ale i na můj vkus dost přehnaná ­( možná velcí investoři ví více než my a časem se zveřejní ­). Větší radost mám ale z toho, že Apple přenechává výrobní linky 7nm pro AMD, protože přechází na 5 nm. AMD samozřejmě může a doufám že i přiláká velké OEM partnery, kteří jsou stále zaseknutí na Intelu. Každý den si pročítám zahraniční fóra a ta cena cca 49 USD je zatím ještě nízká. Do budoucna se určitě ještě násobně zvedne, Také hodně záleží na Intelu, kdy se zmátoří z toho průseru, který dnes má. Moc se těším na CES , kde se ukáže další osud firmy.
Odpovědět3  0
RadecekH (810) | 3.1.202021:35
S první částí souhlasím, ale tou druhou jste to úplně zabil.
Jen ještě k té první části. S tím přenecháváním to nebude tak žhavé, jak to vypadá. Apple neprodává jen poslední generaci mobilů a tabletů, ale více generací. A na ty starší bude ten 7nm proces potřebovat, zatímco dneska na starší používá ještě 10nm.
A teď k té druhé části. Intel má průser pouze v hlavách milovníků AMD ­(investoři mu evidentně věří­). V čem má problém? V tom, že dostatečně rychle nezprovoznil dostatečně rentabilně 10nm proces. Jinak v ničem. A výrobní proces dříve nebo později vyladí, další procesy jsou taky v plánu. Když něco dokáže zprovoznit jedna firma ­(TSMC­), dokáží to časem zprovoznit i jiné firmy, je to jen otázka peněz. A těch má Intel dost. Tedy výrobní proces dá nějak do kupy. S návrhy čipů taky problém není. Jediný aktuální problém, který leze Intelu hodně do peněz ­(z možného růstu­), je nedostatek výrobních kapacit. To je ale přesně ten samý problém, který řeší AMD. A AMD to bolí víc. Ta potřebuje vydělávat právě teď. Teď, dokud může využívat ten technologický náskok TSMC. U Intelu je to naopak. V jeho těžších dobách ­(tedy teď­) mu vytížení linek přináší pravidelný přísun vysokého čistého zisku vlastně na úkor AMD. Kdyby fabriky obecně nebyly vytížené, AMD by vyrábělo více ­(mělo větší zisk­) a Intel by vyráběl méně ­(měl by menší zisk­).
Odpovědět0  7
Docik (104) | 3.1.202020:55
Nevím jak se jmenuje ­- ale ten maník o kterém je film ­"sázka na nejistotu­" co předpověděl bublinu s hypotékami, která zapříčinila krach Lehman Brothers a finanční krizi která se překulila přes celý svět v roce 2008, nyní tvrdí, že druhá bublina jsou firmy se špatným ratingem, jejichž hodnotu burza vyhnala na hodnotu která neodpovídá realitě a že brzy praskne
+
ve světě ekonomika zpomaluje, začal Apple ­(už loni v lednu­), oznamovat horší finanční výsledky na další kvartály ­(přidali se skoro všichni ostatní­), snižuje se spotřeba, německo uniklo o 0,01 % recesi ­(dva kvartály po sobě padající HDP­)
+
nic neroste věčně a tady máte zprávu, že něco dosáhlo svého historického maxima co se týče hodnoty
Mně z toho nevychází jako dobrý nápad nakupovat, spíš bych to vyhodnotil prodat.
+
a hlavně ­- jeden z největších investičních fondů v USA si vsadil jednu miliardu­($­) ­(nakoupil OBCe na propad­) na propad americké burzy letos v březnu. Nevím, ale tihle lidi podle mně mají lepší informace než my obyčejní smrtelníci a ten jejich tip není jenom výstřel do tmy, sice je ta jedna miliarda dolarů 1% jejich prostředků ­- ale pořád je to miliarda dolarů a oni mají peníze vydělávat ne prodělávat.

Takže já osobně ­- a potvrdil mi to jeden makléř který se mně stále snaží uvrtat abych obchodoval u nich ­- potvrdil mi, že i analytici očekávají korekci ­(propad hopdnoty akcií­).
Neříkají vyloženě krach burzy, nebo nějakou další bublinu a celosvětovou krizi, ale očekávají korekci okolo 30%. Nic nemůže růst do nebes a teď je za 10 let vše na vrcholu.
Já soobně jsem docela negativní v tomto a váím, že i my tady v čr máme jednu docela známou firmu co má u věřitelů dluh 600mega a nevydělala za dobu existence ani korunu a dnes se věřitelé soudí. Těch firem je mrak a až přijde takhle korekce, tak začnou být všichni pěkně nervozní a začnou honem potvrzovat svoje zhodnocené peníze dokud je co potvrdit ­(honem prodávat­) a ti velcí hráči udělají takvoou paniku ­- že pak z toho může být ten propad celých indexů, histerie, krach firem s špatným ratingem a následně krach věřitelů ­- v momentě kdy začnou krachovat velké banky, spustí se lavina.
Osobně říkám, že makléři jsou jako slepice ­- běží za každým flusem, bafnete na ně a začne davová hysterie. Takže když oni předpokládají že lepší časy byly, ale že to nebude tak zlé, tak moc nespoléhám na jejich pevné nervy a počítám s tím, že každý honem začne prodávat akcie a nakupovat klasicky zlato až to začne. A pád odstartují ti co s tím počítají, protože 98% světových financí leží jen u 2% lidí. A když si velkej hráč řekne, že to odstartuje tak ostatní jen čumí,snaží se prodat, ale není komu.
Je to moje teorie nikomu ji nenutím, ale říkám jenom ­- že nejlíp právě bylo a nic neroste do nebes.
Odpovědět1  0
RadecekH (810) | 3.1.202021:42
Je zajímavé, že věříte pohádkám o tom fondu, co vsadil miliardu dolarů ­(1 % svého majetku­) na pokles. V čem si myslíte, že má těch zbývajících 99 %? Odpovím vám sám. Má to přesně v tom, proti čemu sází. Ta sázka na propad není sázkou na propad, ale pojistkou, aby v případě propadu zmírnili své ztráty. Když ztráty nepřijdou, přijdou o miliardu, ale zisky budou větší. Když ztráty přijdou, tak ta miliarda vsazená přes páku jim přinese násobně víc, čímž neprodělají tolik.
Odpovědět1  3
Docik (104) | 4.1.202010:34
Jako odpověděl jste si sám, ale stejně to zdůrazním, když ztráty nepřijdou, tak přijdou o miliardu. Ono se to může zdát jakože když to je jenom 1% jejich majetku tak že to nic není, ale oni mají lidem peníze zhodnocovat a po tom co dají lidem to co jim slíbili, si zbytek nechají, miliarda dolarů je pořád miliarda. Ano mají zainvestopvaný zbytek v akciích a komoditách a dluhopisech a realitách, ale většina lidí stejně nezhodnotí na burzách víc jak 12% za rok. Něco roste něco jiného zase klesá. Takže jedna miliarda dolarů je podle mně i pro ně dost.
A ano věřím tomu, že když něco takového dělají tak k tomu mají svoje důvody. Jak jsem psal nikomu to nenutím, ale očekávám minimálně, že jestli nepřijde propad celé americké burzy, tak očekávám a to očekávají i ti analytici ­- korekci. Všechno je tak vysoko, že si prodejem potvrdíte ten zisk na tom.
Já bych teď určitě nenakupoval a čekal na propad i kdyby to mělo trvat půl roku. Ale každý svého štěstí strůjcem a samozřejmě jeden z nás se určitě plete :D můžu to být já, to nevyvracím, pak byste si trhal vlasy, že jste nenakoupil až bude amd za 80 a nebo mám pravdu já a budete si trhat vlasy, že jste to nakoupil za 49 a nestihl prodat za méně jak 20. Je to ta sázka na nejistotu.
Jinak nevím proč tomu říkáte pohádka ­(o tom fondu­), je to veřejně dohledatelný údaj.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 4.1.202011:11
My se lišíme v tom, že já na burze nesázím. Já na burze investuju. Tedy to, že je teď firma za X a za půl roku bude za 2X, mě nechá chladným. Vím, že takové firmy určitě na trhu jsou, stejně tak vím, že jsou na trhu firmy, jejichž cena bude za půl roku na X­/2. Trhat si vlasy, že takové firmy nepoznám, rozhodně nebudu. Evidentně je nepozná dneska ani trh, jinak by jejich cena nebyla X.
Ten fond, jestli myslíte tenhle:
https:­/­/www.idnes.cz­/ekonomika­/zahranicni­/ray­-dalio­-wall­-street­-journal­-akciovy­-trh.A191125_151531_eko­-zahranicni_kou
sázku na zhroucení trhů popřel. A ani to nemusel dělat. Kdyby sázel na zhroucení trhů, tak by do toho vsadil ne 1 %, ale desítky procent a hlavně by se zbavil akcií. Tedy to, z čeho vy a jiní pohádkáři děláte sázku na pokles trhu, je obyčejná zajišťovací operace.
Odpovědět0  0
Docik (104) | 4.1.202012:50
plně s vámi souhlasím, jen já bych to na jeho místě taky popřel. A až by byl březen tak bych potvrdil operaci tím, že bych toho dost prodal. A tím bych to trošku rozhoupal, spustil paniku a jak jsem říkal, makléři jsou jak slepice co utíkají za flusem. Jinak souhlasím, že člověk musí investovat do firem kterým rozumí a ten kdo čekal kdy se 7nm konečně projeví v prodejích AMD tak se dočkal. AMD má světlé zítřky před sebou, uvidíme možná i Navi 21 zavaří Nvidii ­(i když s tím moc nepočítám, Ampere bude velký skok a hádám, že Navi 21 dožene 2080ti­). Ale i tak AMD se teď bude dařit. To samé považuji Microsoft za dobrou akcii, deset let zvyšuje dividendy a udržuje plynulý růst nejsou tam velké skoky nahoru ani dolů.
Ale asi jo jsem pohádkář a hlavně těm makléřům nevěřím ani ­"ň­" a vím, že pak všichni začnou panikařit. A vnímám i nástup recese, snižování spotřeby, snižování výroby. Takže si myslím, že nejlépe teď bylo a nikdy nic neroste jenom do nebe, po růstu vždy přichází propad. Takže z pohledu 10 let, je teď vše na maximu na burzách. Ale jak říkám, nikomu to nenutím a obzvlášť u těch akcií se musí člověk umět rozhodnout včas sám.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 4.1.202014:22
Já ty světlé zítřky u AMD moc nevidím. Navi nevypadá jako nějaký extra úspěšný produkt. Ani 7nm nestačí k tomu, aby dohnal konkurenci na 12nm procesu. Něco vydělají na nových konzolích, ale na těch bývá nízká marže, protože když si tak velký zákazník jako Sony či Microsoft objednávají čipy, dokáží si spočítat, jak moc mohou tlačit na cenu, kterou si dopředu sjednávají.
A zbývají procesory. Tam čekám, že ještě mají kam růst a bude to jejich hlavní zdroj příjmů v nejbližších dvou letech. Ale zvedne jim to zisk tak 20x současné hodnoty, aby to ospravedlnilo současnou cenu akcií? Nevím.
Jenže jsou tady i negativní výhledy. Přes současné mírné oživení zájmu o počítače jejich prodeje dlouhodobě klesají a tento trend bude pokračovat. Dále se čím dál víc přesouvá dění z obejváků a kanceláří do datacenter. A tam se zatím v grafikách AMD moc nechytá. A procesory už dávno nehrají takou úlohu, jako hrály před 10 ­- 20 lety. Intel to chápe a investuje do AI, investuje do 3DXPoint, do NAND pamětí, teď nově i do těch grafik. Snaží se nabízet komplexní řešení.
Tím nechci říci, že AMD budoucnost nemá. Jen chci říci, že nevidím tak světlou budoucnost, jak si ji představujete vy.

Jinak jste mě pobavil s tím, že Microsoft považujete za dobrou akcii, protože 10 let zvyšuje dividendy. Ani nechci vědět, za co tedy považujete Intel, když ten dividendy zvyšuje od té doby, co je vyplácí, tedy nějakých 27 let ­(jestli je vyplácel předtím se mi nepodařilo dohledat­). Za tu dobu zvedl dividendu na stonásobek.
Odpovědět0  0
Docik (104) | 28.2.202012:52
já bych rád oživil zdejší diskuzi ­- protože v době kdy nakoupili ty OBCE na propad se o žádném koronaviru přeci ještě nevědělo :­) tak je zajímavé, že jim to vyšlo že? Že někdo na propadu burzy kvůli koronaviru nakonec ještě vydělal násobky 1.5 miliardy dolarů.
Odpovědět0  0
XyM (193) | 3.1.202013:41
V roce 2020 dokázalo AMD přinést světu první 1GHz procesor x86
Odpovědět4  2
Nitram1980CZ (130) | 3.1.202013:59
Asi se překlikly pravděpodobně tam má být 2002 , přeci jenom 1 GHz procesor v roce 2020 to by nebylo zrovna terno.
Ani moc prodejů by nemohly očekávat.
Odpovědět1  1
Jan Vítek (3359) | 3.1.202014:29
Opraveno, je to Athlon 1000 z roku 2000
Odpovědět4  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.